Skip to main content
ChokladfairtradeLivsmedelProducenter

Rättegång om barnslaveri rullar vidare

By 28 januari, 2016mars 29th, 2016No Comments
prod_el-ceibo

Rättegången handlar om slavhandel med barn, som tvingats arbeta på kakaoplantager. Hos Fairtrade-levearantörer, som till exempel El Ceibo i Bolivia (bilden) förekommer inget sådant. 

I förra veckan avvisade USA:s högsta domstol ett försök att få stopp på en mycket viktig rättegång. De tre stora livsmedelsföretagen Nestlé, Cargill och Archer-Daniel-Midland har stämts i ett mål som handlar om barn som hållits som slavar och tvingats arbeta i kakaoplantager i Elfenbenskusten.

De tre anklagade företagen har försökt få rättegången stoppad, men det försöket har nu alltså avvisats av domstolen. Det skriver den internationella nyhetsbyrån Reuters.

Problemet med illegal slavhandel med barn har funnits länge i Afrikas kakaoplantager. Det är svårt att tänka sig en vidrigare kombination av brott mot en mer utsatt grupp. Därför är rättegången viktig: även om de stora livsmedelsbolagen inte själva aktivt utfört de här brotten, så måste de ställas till svars så att situationen kan förändras.

Vi kommer att följa den här rättegången med stort intresse. Och för dig som konsument: om du vill vara säker på att inte stödja den här typen av brottslig verksamhet, välj choklad med en etisk/social certifiering. Det skadar inte heller att ta reda på lite mer om vad de olika certifieringarna står för, och vad de innebär konkret för odlaren. Det kan du läsa mer om till exempel här.