Hur allting började.

Vi har arbetat med fair trade sedan 1976 och drivs av visionen om rättvisa för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Eguale är en del av livsmedelsföretaget Sackeus the fair trade company. Vi var en av de allra första aktörerna att introducera idén om fattigdomsbekämpning genom rättvis handel.  

Jo, vi är faktiskt lite godare.

På 70-talet ville flera rörelser starta ett företag som skulle hjälpa människor i tredje världen att få det bättre. Sackeus grundades ur denna vision.

En livsmedelsgrossist med syftet att etablera handel med små producenter i utvecklingsländer för att stimulera utveckling och bekämpa fattigdom i drabbade områden. Det gjorde vi genom att enbart handla med livsmedel som producerats under internationella kriterier för fair trade. Och är delägt av det mexikanska kaffeodlarkooperativet UCIRI. Fortfarande har vi samma uppdrag: Att bidra till att människor får ett bättre liv.

Vår resa

1976

Tidigt fanns en tro på att genom handel på rättvisa villkor förbättra levnadsvillkoren för små odlare och producenter i utvecklingsländer. Från denna vision startades Sackeus.

1981

Under många år har odlare varit tvungna att sälja råvaror via mellanhänder till väldigt låga priser. Holländaren och missionären Francisco van der Hoff Boersma samlade i början på 80-talet ett hundratal bönder för att göra något åt situationen. Det resulterade i kooperativet UCIRI. Nu kunde odlarna sälja sina varor till ett rättvist pris. UCIRI är idag både delägare och företagets huvudleverantör av vårt råkaffe. Läs mer om UCIRI >>

1988

Francisco tillsammans med Nico Roozen lanserade 1988 rättvisemärkningen och handelsprincipen "MAX HAVELAAR". Initiativet spreds och är idag den globala Fairtrade-certifieringen.

2001

Varumärket Eguale växte fram och är nu en viktig del av Sackeus. Eguale kaffe, te och choklad är alltid 100% fair trade, 100% ekologiskt. Läs vårt manifest >>

2021

Hållbarhet är viktigare och mer aktuellt än någonsin. Vi med våra konsumenter fortsätter ställa högre krav på sociala, etiska och miljömässiga villkor. Det är en utveckling som glädjer oss. Tillsammans för en hållbar framtid!
Kaffekoppning med Francisco Van der Hoff Boersma, grundare av handelsprincipen Fair Trade

Vill du veta mer hur vi som företag jobbar med rättvis handel?

Kontakta oss

Eguale
Prästgårdsängen 3
412 71 Göteborg
Tel 031 65 48 00
info@eguale.se

Läs om villkor

Följ oss på sociala medier

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nu kan du få erbjudanden och annan kul information enkelt via vårt nyhetsbrev. Prenumerera gör du genom att fylla i din e-postadress i formuläret nedan.