Skip to main content
ChokladfairtradeProducenter

När klimatförändringar spelar roll

By 12 januari, 2015No Comments

El Ceibo chocolate Bolivia

Nästan varje dag blir vi i vår del av världen påminda om effekten av klimatförändringar via medier. Men det är sällan det blir så konkret att vi kan ta det till oss.

Kooperativet El Ceibo i Bolivia odlar kakaobönor till vår Egualechoklad. De senaste åren har bönderna lidit stora förluster i sin skörd. Förluster som till stor del handlar om klimatförändringar. Regnperioden, med översvämningar som följd, har aldrig tidigare varit så allvarlig som under 2014. Mer konkret än så blir det inte.

Men det är inte bara klimatförändringar som gör livet tufft för bönderna i kooperativet. Monilia, en ny sjukdom som angriper kakaobönorna, har under de senaste åren minskat skördarna väsentligt.

Klimatförändringar och Monilia har tillsammans resulterat i att vissa regioner inom El Ceibo, som exempelvis Alto Beni, förlorat 90 % av sin skörd och tvingat odlarna att se sig efter möjligheter att odla andra grödor såsom citrusfrukter, bananer och olika grönsaker.

Klimatförändringarna kan odlarna inte rå på, men bekämpning av Monilia är möjlig. Bekämpning sker främst genom utbildning av hur kakaoträden ska beskäras så att inte sjukdomen kan få fäste och spridas. Men utbildning kostar pengar. I många år har viss del av Fairtrade-premien investerats i att finansiera tekniker som besöker odlarna och utbildar dem i denna, och annan, nödvändig kunskap. Nu ska ännu större del av premien vigas till detta.

Det som sker till synes långt borta, påverkar också oss här till slut. Kakaobönorna från El Ceibo räcker inte till och därför kommer vår choklad bestå av bönor även från andra kooperativ en tid framöver. Vår Fair trade-partner Claro från Schweiz intervjuade den 37-åriga El Ceibo-medlemmen Reynaldo Vargas Chacon under sitt besök på El Ceibo i augusti 2014. Reynaldo understryker odlarnas respekt för naturen och den höga kvaliteten på kakaon de odlar. Han uttrycker hur tufft det har varit, men också hopp och framtidstro: ” We’ll continue to work in cocoa; this is our history, that is our future and our vision.”