Skip to main content
Okategoriserade

Fika Fairtrade på Kanelbullens dag

By 4 oktober, 2013No Comments

Ni har väl inte missat att det är Kanelbullens dag idag? Passa på att baka med Fairtade-produkter. Då får du inte bara godare bullar utan är även god mot din omvärld.

När du handlar klokt får det många positiva konsekvenser för både människor och din omvärld. Fairtrade har kriterier som ger odlarna högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Tillsammans med långsiktiga handelsavtal ger det trygghet till människor som inte har stora marginaler att leva på.Förutom att odlarna får mer betalt får de även en gemensam premie som hjälper till att utveckla lokalsamhället. Nya skolor, bättre hälsovård eller investeringar i jordbruket är några av de saker som premien kan gå till. Var pengarna ska gå bestäms gemensamt av odlarna. Så odlarna får alltså både en bättre ekonomisk situation och bättre demokratisk situation. Du kan läsa mer om Fairtrade HÄR

Skärmavbild 2013-10-04 kl. 10.24.57

Snälla bullar

Ingredienser

 • 1/2 paket jäst
 • 50 g ekologiskt smör
 • 3 dl ekologisk mjölk
 • 1/2 dl Fairtrade-märkt socker
 • 1 krm salt
 • 8 dl ekologiskt vetemjöl

Fyllning

Pensling

 • ägg från frigående höns utomhus
 • pärlsocker

Tillredning

 1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sek. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
 2. Tillsätt resten av degvätska, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
 3. Rör matfettet smidigt med socker och kanel till fyllningen. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, ca 30×40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
 4. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock.

(Grundrecept kommer från ICA och hittas HÄR)

Och kom ihåg…det går aldrig att få för mycket fyllning (eller kanel) i bullarna!

Så sätt nu igång att baka och bjud hem några vänner på nybakta bullar och Eguales kaffe som du hittar i butik eller HÄR