Skip to main content
Chokladfairtrade

Chokladens dag – men hur ser framtiden ut?

By 11 november, 2016No Comments
El Ceibo chocolate Bolivia

Kakaobönor från Eguales leverantör El Ceibo i Bolivia.

Idag är det Chokladens dag. Det är värt att uppmärksamma, eller hur? Vi tycker såklart det, eftersom choklad är en av våra viktigaste produkter – och det är såklart alltid bra att få en extra anledning att njuta av en bit god choklad.

Men samtidigt finns det en annan sida, som man inte får glömma bort. Hur ser chokladens framtid ut? I en värld där klimatet förändras med förfärande hastighet, påverkas även kakaoodlingarna. Många av odlarna är småbönder som lever under utmanande förhållanden i utvecklingsländer, och det är inte särskilt många av dem som smakat den produkt som deras odlingar ger upphov till.

Fler och fler unga kakaobönder lämnar näringen helt, eftersom de inte ser någon framtid där. Utan kakaobönder blir det inga kakaobönor, och utan kakaobönor blir det ingen choklad.

Det är en dyster utveckling, men vi på Eguale ser samtidigt att den modell vi jobbar med ger bättre ekonomiska förutsättningar. Vi arbetar med kooperativ som är anslutna till Fairtrade, och på det viset får bättre möjligheter att utveckla sin verksamhet och leva ett drägligt liv på lönen de får för sitt arbete.

Så när du går till butiken eller kiosken för att köpa en bit choklad (så du kan fira Chokladens dag) – fundera gärna en extra gång på vilken produkt du ska välja! Du kan hjälpa till att göra världen mer rättvis, och skänka framtidshopp till människor som behöver det.