Skip to main content
Kaffe

Priset på kaffe ökar – vi tvingas höja våra priser

By 31 oktober, 2016No Comments

kaffe-kategori

Som en följd av kraftigt stigande råvarupriser på kaffe i kombination med kronans försvagade kurs mot amerikansk dollar, tvingas vi att höja priset på kaffe med 6,50 kronor per kilo. Höjningen gäller från och med 1 december 2016. Du som kund till oss kommer från och med då att kunna se höjningen när du handlar i vår webbshop.

Diagrammen nedan visar utvecklingen av valuta och råvara under det senaste halvåret. Som du ser pekar båda kurvor uppåt, vilket alltså betyder att både valutan och kaffet blir dyrare.

blogg1 blogg2

Minimipriset för Fairtrade- och ekologiskt certifierat råkaffe är 190 cts/Pound, och följer samma utvecklingskurva som diagrammet ovan visar för icke certifierat kaffe, och handlas nu alltså på nivåer kring 250-260 cts/Pound. Råkaffeprisets ökning beror på flera av varandra oberoende anledningar, men en av de största orsakerna är klimatförändringar. Effekten av förändringar i klimatet leder bland annat till ökade problem med svampsjukdomen Kaffebladsrost, som främst i Latinamerika förstör kaffeskördar. Ytterligare effekter av instabilt väder är att skördarna kommer ojämnt över året, och svårigheter uppstår med torkning och efterprocess av kaffet då regnperioder bryts upp och blir oberäkneliga.

I vår kortfilm inspelad 2015 i Dominikanska republiken kan du själv få en bild av odlarnas situation i spåren av klimatförändringarna. Du hittar filmen genom att följa länken:
https://www.youtube.com/watch?v=SnpqmW9dUYw

Vi hoppas att du har förståelse för att vi tvingas genomföra den här höjningen. Har du frågor  eller synpunkter kring kaffepriset eller vår prishöjning, tveka inte att höra av dig till mig.
Med vänliga hälsingar,

Jens Baagöe
VD, Sackeus AB