Skip to main content
Ekologisktfairtrade

Tre modiga kommuner

By 12 juni, 2014No Comments

Kommunerna Örebro, Eskilstuna och Malmö blir först ut att anta utmaningen. 2020 ska 50 procent av de varor som upphandlats vara märkta med tredjepartscertifieringar inom miljö och social hållbarhet.

Det är en rejäl utmaning, som formulerats av Sveriges mest kända certifieringar för miljö och hållbarhet: Bra Miljöval, EU Ecolabel, Fairtrade, KRAV, MSC, Svanen och TCO Certified. Mycket av svårigheten kommer sig av reglerverket kring offentliga upphandlingar som regleras i både nationell lagstiftning och av EU:s regler som fri rörlighet för varor och tjänster.

Sakta men säkert håller byråkratin på att mjukas upp samtidigt som jurister och andra inblandade successivt lärt sig hur regelverket kan hanteras för att kunna ställa de krav man vill ställa utan att man får problem. Det kanske viktigaste framsteget på senare tid i det här sammanhanget är det nya EU-direktivet om utvecklad lagstiftning för upphandling. Direktivet ger nya möjligheter att ta hänsyn till sociala och miljömässiga aspekter när man hanterar skattemedel.

Uppmaningen kommer att lanseras på bredare front i bland annat Almedalen. Om du vill läsa mer om satsningen kan du göra det här.