De senaste åren har vi hört alltfler oroande rapporter om ett annalkande underskott på kakao. Produktionen ökar visserligen, men konsumtionen ökar snabbare. Så snabbt att en del prognoser pekat mot ett stort underskott redan 2020.
Men den senaste akademiska rapporten är lite mer hoppingivande, skriver SVT Nyheter. Nu har forskarna nämligen analyserat fossiliserade blad från släktingar till kakaoträdet, och kommit fram till att kakaoplantan troligtvis funnits mycket, mycket längre än man någonsin trott. Om det stämmer, så hävdar forskarna att det borde finnas stora genetiska variationer i det globala kakaobeståndet. Det skulle i sin tur kunna betyda att det finns variationer inom arten, varav en del skulle kunna vara till exempel resistenta mot sjukdomar eller ha annorlunda smaker.
Den genetiska variationen är viktig för artens överlevnad. Ett kraftfullt exempel på motsatsen är det som kallas monokultur, där en variation inom arten fått så starkt fäste att den slagit ut alla andra. Ett exempel är den globala bananodlingen, som nu är helt beroende av arten Cavendish. Det är den enda art som odlas, och fortplantningen måste ske genom sticklingar eftersom arten är steril. Om arten skulle drabbas an sjukdom som den inte är motståndskraftig mot, skulle odlingen kunna slås ut fullständigt.
Om forskarnas antagande om kakaoplantan är korrekt, så borde det problemet inte vara lika påtagligt för denna art. Låt oss hoppas på det, för vi vill ju fortsätta njuta av år fina choklad även efter 2020, eller hur?