Skip to main content

Det finns många som tillverkar kaffe, te och choklad. Om du mot förmodan skulle tvivla på detta, så är det bara att besöka närmsta mataffär och ta en titt i hyllorna. Det vimlar av produkter. Hög kvalitet. God smak. Exotisk smak. Snygga förpackningar.

Många av företagen är internationella giganter med enorma finansiella muskler. Tusentals anställda, gigantiska fabriker och miljoner i marknadsföringsbudget.

Hur ska vi – ett litet företag i Göteborg, med ganska begränsade resurser – kunna hävda oss på en sådan marknad? Vi är tolv anställda (tretton om man räknar med kontorshunden Signe, men hon jobbar mest med att hålla oss andra på bra humör) och kan inte mäta oss med konkurrenternas finansiella muskler.

Är det ens någon idé att kämpa vidare?

Ja!

Det är vi övertygade om.

Vi anser nämligen att vi har en idé och en drivkraft som är starkare än alla pengar i hela världen: Rättvisa. Genom vårt arbete bekämpar vi fattigdom. Vi gör människors liv bättre. Vi känner många av våra leverantörer personligen, och när vi pratar med Celine i Dominkanska Republiken, Francisco i Mexiko, Guillermo i Peru, Gnanasekaran i Sri Lanka eller Seth i Swaziland- då får vi svart på vitt att vår idé fungerar. När de berättar för oss om hur odlarna och deras samhällen sakta men säkert lyfts ur fattigdom – då får vi energi att jobba vidare. När vi ser hur pengarna vi hjälpt dem att tjäna använts till att bygga skolor, brunnar och vägar, då kan lågan i våra hjärtan fortsätta att brinna.

Hur gärna man än vill att världen skulle se annorlunda ut, så handlar det om pengar i slutändan. Odlarna behöver tjäna pengar för att ta sig ur sin fattigdom. För att vi ska kunna hjälpa dem att göra det, behöver vi också tjäna pengar.

Men man kan tjäna pengar på olika sätt. Vi tror stenhårt på rättvis handel, för oss är det enda sättet att tjäna pengar. Många av våra konkurrenter, nästan alla faktiskt, hämtar större delen av sina vinster från storskalig konventionell produktion. Ofta har de också en eller flera produkter som är etiskt och ekologiskt certifierad. Det är jättebra, men vi tycker inte att det räcker. Därför arbetar vi enbart med certifiering enligt de hårdaste kraven, både när det gäller miljöpåverkan och rättvis handel.

Vår choklad, vårt kaffe och vårt te håller utmärkt kvalitet. Vi kan mäta oss med vem som helst på den punkten. Men vi har en dimension till: rättvisan. Och på den punkten är det inte någon av våra konkurrenter som är i närheten av oss. Låter det kaxigt? Kanske. Men det är sant, och det är vårt absolut viktigaste vapen. Hoppas du tycker det är lika viktigt som vi tycker.

Tack för att du läste hela vägen hit! Det är viktigt för oss att berätta detta, och det är viktigt att du lyssnar. Men det finns en sak som är ännu viktigare: nästa gång du står där i butiken och ska välja kaffe. Eller choklad, eller te. Se då till att välja rätt produkt. En produkt som gör skillnad hela vägen. Det kanske känns lite mer i din plånbok, men glöm inte att det känns i plånboken för någon annan också. Någon som behöver ditt stöd.