Skip to main content
OkategoriseradeProducenter

Har du ett riktigt gott kaffe i din kopp?

By 1 november, 2013No Comments

Dricker du Expresso Bukoba Blend Hela bönor till fikat? Eller kanske Mellanrostade Hela bönor som morgonkaffe?  I så fall dricker du goda och snälla kaffebönor från kooperativet UCIRI i staten Oaxaca i Mexiko, där det har hänt en hel del de senaste decennierna vad det gäller kaffebönor odlade med rättvisa och solidaritet.

1982 skapades UCIRI, vilket vi glada för! Innan UCIRI grundades kallades de främsta köparna av kaffet i området för “coyotes” av lokalbefolkningen, och de tvingade bönderna att sälja kaffet till ett lågt pris. De mexikanska bönderna kände sig allt för styrda av myndigheterna i landet och de krävde en förändring av försäljningsvillkoren. Därför grundades UCIRI, och genom kooperativet kunde man öka försäljningen och även förbättra böndernas levnadsvillkor! Framgången inom UCIRI inspirerade fler kaffebönder att ansluta sig till organisationen och UCIRI har sedan starten vuxit.

Idag består UCIRI av 2600 medlemmar i 56 olika samhällen som tillsammans arbetar för ett mer demokratiskt samhälle där gemenskap och solidaritet värderas högt. Genom att utveckla kaffeproduktionen förbättras inte enbart livssituationen för familjerna, utan även för samhället och hela regionen. Det mesta av kaffet exporteras och hälften av intäkterna går till bönderna medan andra hälften går till projekt inom det lokala området, såsom skola, sjukvård och transport.

Sist men inte minst vill de, precis som sina förfäder, bruka jorden på lämpliga sätt som är hållbart i många år framöver. Nyckeln till allt liv finns i vår natur, så vi måste bevara och ta tillvara på det som jorden gett oss. Och självklart håller vi med!

Så säg, efter att ha läst om denna snälla bakgrund som vårt mexikanska kaffe har – smakar inte din kopp med Eguale-kaffe ännu lite godare nu?

Vi hoppas det. Trevlig helg!

Vill du läsa mer om UCIRI, besök deras hemsida http://www.uciri.com/index.html

ucbonde