Skip to main content
Ekologiskt

Exotiska frukter – dyr affär för miljön

By 9 december, 2013No Comments

FreeGreatPicture.com-31282-pineappleSvenskarna äter alltmer färsk ananas och mango. Priset för de här exotiska godsakerna har fallit på senare år, men det finns en dold prislapp: frukten besprutas med starka bekämpningsmedel och arbetarna på plantagerna utsätts för massor av hälsofarliga ämnen. Som tur är finns det en lösning: fler och fler aktörer erbjuder numera ekologiska produkter.

Enligt en ny rapport från Naturskyddsföreningen och Swedwatch har den svenska importen av färsk mango och ananas femfaldigats under det senaste decenniet. En stor andel av varorna kommer från Costa Rica, som ökat sin produktion markant. Samtidigt har landets användning av kemiska bekämpningsmedel ökat kraftigt.

En ananasplanta doppas i kemiska bekämpningsmedel innan den sätts i jorden. En arbetare kan sätta uppemot 10.000 plantor varje dag, vilket innebär lika många exponeringar för de giftiga och cancerframkallande preparaten.

Så nästa gång du köper färsk ananas eller mango: kolla efter den ekologiska. Du gör en stor insats för miljön och för situationen för fattiga arbetare i utvecklingsländer. Hos Coop och Bergendahls finns både ekologisk ananas och mango. Även Ica har nyligen börjat sälja färsk ekologisk mango.