Skip to main content
blogfairtrade

En schysst blomma på Alla hjärtans dag

By 11 februari, 2014No Comments

Ros_Ecuador_Sean-Garrison1_smallSnart är det Alla hjärtans dag. Det är en bra anledning att köpa en blomma till någon du tycker om. Många av de snittblommor som säljs här i Sverige produceras i stora odlingar i Latinamerika och Östafrika. Det gäller i synnerhet rosor. I anläggningarna jobbar massor av människor, företrädesvis kvinnor, under otrygga anställningsförhållanden. Många kan inte leva på sina löner och tvingas att jobba under dåliga förhållanden.

Genom att köpa Fairtrade-märkta blommor gör du ett ställningstagande. De anställda i certifierade plantager har en garanterad minimilön och plantagerna har inga barnarbetare. Det finns tydliga regler för hantering av kemikalier och även hälsofrämjande åtgärder. Plantagerna har alltid långsiktiga handelskontrakt som sträcker sig över minst sex månader och de anställda har rätt att organisera sig.

Dessutom går en Fairtradepremie på tio procent av försäljningen till social och ekonomisk utveckling i lokalsamhället. Det kan gälla allt från vuxenutbildning till utrustning till skolor för barnen.

Du kan läsa mer om Fairtrademärkta blommor hos Fairtrade Sverige.