Skip to main content

Sverige har länge tillhört världseliten vad gäller kaffekonsumtionen per capita. Under en lång följd av år var Finland och Sverige ganska ohotade i toppen. Men på senare år har det hänt saker. Enligt färska siffror från analysinstitutet Euromonitor var under 2013 Nederländerna ensam dominant på förstaplatsen.

Enligt Euromonitors siffror dricker holländarna 2,4 koppar kaffe per dag. Svenskarna är trea med 1,4 koppar och på silverplatsen hittar vi Finland med 1,8 koppar.

Men siffrorna förbryllar en aning. Tittar man på andra siffror över konsumtionen för 2012 så ligger Nederländerna på en femteplats. Där mäts konsumtionen i kilo, och inte i antal koppar. Det kan nog vara en del av förklaringen. Det gamla klassiska dilemmat med äpplen och päron.

Vi på Eguale ser dock marknaden ur ett helt annat perspektiv. Under 2012 såldes 80.000 ton kaffe i Sverige, och av det var 5.100 ton Fairtrademärkt. Det är visserligen en ganska stor andel, men det finns potential för en kraftig ökning! Det är den siffran vi främst jobbar på att förändra, och det är där vi vill att Sverige ska ligga i världstoppen.