Skip to main content

Idag är det Världsdagen för Social Rättvisa. Den instiftades av Förenta Nationerna 2007 och firar alltså sitt 10-årsjubileum i år. Ändå är det troligen ganska många som inte känner till att det är just den dagen, just idag.

Ibland kan man känna att det vimlar av såna här temadagar, ibland med ganska underliga syften. Men om det finns något ändamål som är värt en egen Världsdag, så är det väl social rättvisa? I det uttalande som gjordes i samband med instiftandet, skrev FN att man ville bjuda in alla medlemsstater att använda den här dagen åt att, på nationell nivå, stötta ”…konkreta aktiviteter i överensstämmelse med de mål som sattes upp vid Världstoppmötet för social utveckling och den 24:e specialsessionen av Generalförsamling.”

Det låter lite vagt, eller hur? Men om man skrapar lite till, så hittar man ganska konkreta saker. Bland annat en sak som ligger oss väldigt varmt om hjärtat: att utrota fattigdomen.

Utrota fattigdomen. De två orden är egentligen en perfekt sammanfattning av den vision som i grund och botten driver vår verksamhet. Därför tycker vi att den här dagen är värd att uppmärksamma. Hoppas du håller med – och att du får en fin Världsdag för Social Rättvisa.