Skip to main content
fairtrade

HM: Rättvisa löner – om fem år

By 29 november, 2013No Comments

Att alla ska kunna leva på sin lön är en viktig grundsten i fairtrade-rörelsen, och därmed också för oss här på Eguale. Till vår stora glädje ser vi dessutom att allt fler anammar tanken, även i de stora bolagen.

Ett exempel är textiljätten HM, som nyligen deltog den första konferensen någonsin på temat ”Living wages” i Berlin. En av talarna på konferens var Helena Helmersson, som har titeln Global Head of Sustainability. Textilindustrin har mycket att bevisa i det här avseendet, men HM har nu tagit fram en plan. Senast 2018 ska alla arbetare i företaget få rättvisa löner som de kan leva på.

Fem år är en lång tid, och HM utlovar ”betydande förbättringar” redan inom ett år. Självklart hade man kunnat önska att förändringarna gått snabbare, men ekonomiska realiteter har stor inverkan. HM kommer knappast att äventyra koncernens konkurrenskraft. Och när en gigant som HM går före, tvingar man andra att följa efter. Förhoppningsvis kan detta leda till en positiv spiral som skapar bättre villkor för arbetare i tredje världen.