Skip to main content
fairtrade

Sex skäl att handla rättvist

By 24 mars, 2017oktober 9th, 2017No Comments

Vi på Eguale pratar ofta och gärna om rättvis handel. Det är en viktig del av vårt företag. Hela vår affärsidé, faktiskt.

Men varför ska du som konsument bry dig om rättvis handel, eller fair trade som det också kallas? Varför ska du köpa kaffet, chokladen eller teer som kostar mer, bara för att det sitter ett märke någonstans på produkten? Det finns flera skäl, och nu ska vi göra ett försök att förklara:

  1. Global utveckling: De allra flesta som bor i Sverige tillhör den procent av jordens befolkning som har det bäst ställt rent ekonomiskt. Genom att dela med oss av vårt överflöd, hjälper vi till att bekämpa fattigdom och utveckla hela vår jord på ett positivt sätt.
  2. Social utveckling: Den premie som odlarna får när du handlar rättvist, investeras till exempel i hälsovård, utbildning, infrastruktur och förbättringar inom produktionen, efter gemensamma beslut av odlarna.
  3. Hållbar utveckling: Den globala miljöförstöringen har långtgående effekter som märks även hos oss här i Sverige. När du handlar rättvist, ställs det krav på odlarna: de måste ta ansvar för djur, natur och vatten, och de får inte använda skadliga bekämpningsmedel.
  4. Demokratiserad ekonomi: Genom att handla rättvist påverkar du den ekonomiska maktbalansen i världen. Fler människor får verktyg och möjligheter att engagera sig på olika sätt och motverka storföretagens makt över ekonomi och politik.
  5. Du betalar rätt pris: Så är det faktiskt. Produkten på hyllan intill har ett lägre pris. Mellanskillnaden betalas av andra människor: odlare och arbetare som får arbeta under sämre villkor.
  6. Ställningstagande: Att handla rättvist är ett ställningstagande som visar andra människor att det finns ett alternativ.

Det där var några skäl till varför du bör handla rättvist. Det finns fler, och det kanske vi kan återkomma till längre fram. Det här får räcka så länge!