Skip to main content
fairtrade

Varannan svensk vill köpa mer Fairtrade

By 24 april, 2014No Comments

NumbersFairtrade-marknaden präglas av stor medvind just nu. Vi har tidigare skrivit här på bloggen om försäljningsrekordet under 2013, och nu kommer andra siffror som ger stor anledning att glädjas. En ny undersökning som genomförts av TNS Sifo  (en pdf-version av undersökningen hittar du här) visar att intresset för etiskt producerade produkter fortsätter öka kraftigt. Bland annat säger nästan hälften av de tillfrågade att de tänker köpa mer Fairtrade-varor under det kommande året.

I undersökningen framkommer också att åtta av tio svenska känner till Fairtrademärket (se diagrammet intill), och 80 procent av dessa säger att de köper minst en Fairtrade-märkt produkt i månaden. Två tredjedelar uppger dessutom att de är beredda att betala mer för Fairtrade-märkta produkter.

TNS Sifo genomför den här mätningen för Fairtrade Sverige varje år, och en jämförelse av siffrorna år från år visar en tydlig trend: Svenskarna blir allt mer medvetna om och positivt inställda till Fairtrade. En viktig förklaring till den goda utvecklingen är att dagligvaruhandeln börjar få upp ögonen för de etiska frågorna.

Vi på Eguale är veteraner på den här marknaden och har jobbat med Fairtrade sedan 70-talet. Det är vi stolta över. Särskilt när vi nu får ett såhär konkret kvitto på att allt slit inte varit förgäves.