Skip to main content
Kaffe

Så gör proffsen iskaffe

By 6 augusti, 2014augusti 3rd, 2021No Comments

Blue_Bottle,_Kyoto_Style_Ice_Coffee_(5909775445)Kanske är den värsta värmeböljan över för den här gången. Men vi tänkte ändå passa på att tipsa om den fantastiska törstsläckaren iskaffe. Det finns massor av olik sätt att göra iskaffe. Det allra enklaste sättet är att bara brygga ditt kaffe precis som du brukar och sedan, direkt när det är klart, hälla det i ett glas med isbitar. Eftersom kaffet kyls ned så snabbt bibehålls smaken och kaffet smakar som du är van vid – fast kallt.

Om du vill laborera lite mer och göra som proffsen i USA, där iskaffe är en betydligt mer utbredd företeelse än här, så kan du med fördel köpa hela bönor och mala själv. Gärna ett mörkrostat kaffe, till exempel vårt Gayo Mountain.

Allra helst använder du en presskanna, där du häller kallt vatten på de nymalda bönorna. Du ska dock INTE pressa i detta skedet, utan bara ställa in kannan i kylen precis som den är. Du kan ha kannan där så länge du vill, men bäst blir resultatet om du efter 12 till 48 timmar.

Då tar du ut kannan och pressar – sedan är kaffet klart.

Du kan även experimentera med olika smaksättningar. Prova att blanda i till exempel muskot, ingefära, kanel eller kokos i det nymalda kaffet.

Har du egna tips eller ett bättre recept på iskaffe? I så fall får du gärna skriva en kommentar eller höra av dig!