UCIRI

UCIRI kaffekooperativ i Mexico

En av Eguales ägare är den mexikanska kaffeproducenten UCIRI. Världens första Fairtrade-kooperativ och grundare av handelsprincipen Fair Trade.

Visste du att världens första Fairtrade-kooperativ inte bara är delägare av Eguale (en del av Sackeus the fair trade company), utan även grundare av handelsprincipen Fair Trade. UCIRI (Union of Indigenous Communities of the Isthmus Region) är ett kaffekooperativ som sedan 1982 organiserat småbönder bland fyra indianfolk i södra Mexiko.

Under många år har odlare varit tvungna att sälja råvaror via mellanhänder till väldigt låga priser. Holländaren och missionären Francisco van der Hoff Boersma samlade i början på 80-talet ett hundratal bönder för att göra något åt situationen. Det resulterade i kooperativet UCIRI i Mexiko. Nu kunde odlarna sälja sina varor till ett rättvist pris.

1988 lanserade Francisco van der Hoff Boersma tillsammans med Nico Roozen rättvisemärkningen och handelsprincipen ”MAX HAVELAAR”.  Initiativet spreds snabbt till andra länder och kom att utvecklas till dagens globala Fairtrade-certifiering.

UCIRI är idag både delägare och företagets huvudleverantör av vårt råkaffe.

Det var hos UCIRI som handelsprincipen skapades genom Francisco van der Hoff Boersma. Då kallad Max Havelaar, den första rättvisemärkningen (1988). Initiativet spreds snabbt till andra länder och kom att utvecklas till dagens globala Fairtrade-märkning.

Francisco Van der Hoff Boersma, grundare av handelsprincipen Fair Trade håller i en Eguale kaffemugg

Fader Francisco Van der Hoff somnade in den 13 februari i Lachiviza, Ixtepec, México. En äkta hjälte, inspiratör och absolut förebild som genom sitt osjälviska arbete skapat så mycket för miljoner odlare och anställda i fattiga delar av världen. Det tomrum Francisco lämnar efter sig blir omöjligt att fylla men hans gärning lever i högsta grad vidare. 

Till minne av Fransisco >>

Vi fick 2023 en hälsning från Francisco Van der Hoff Boersma, där han delar med sig av sina tankar om klimatförändringarnas inverkan hos kaffekooperativet Uciri och kaffets framtid.

Läs hans brev från 2023 här >>
Read Fransiscos letter >>

”Generate alternative processes and economic, social and cultural chord time and the field potential and indigenous farmers, to promote the improvement of living conditions of their families, communities and the wider region."

Vision UCIRI
UCIRI kaffekooperativ i Mexico

Vi firar med UCIRI en 40-årig kamp, som tillsammans med kaffeproducenter i södra Mexiko organiserat småbönder sedan 1982. Idag består UCIRI av mer än 2600 medlemmar i 56 olika byar belägna i de vackra bergssluttningarna i delstaten Oaxaca.

Framtiden styrs av våra val. Fortsätt njuta av en rättvis kopp kaffe som gör skillnad även imorgon.

”Genom att utveckla rättvis handel har vi angripit de sociala orättvisorna men även problemet med jordens överlevnad. Allt hänger samman."

Francisco Van der Hoff Boersma

Stolthet är ett litet ord för den känsla vi känner för Francisco Van Der Hoff Boersma utmärkelse!!!

Mexikanska regeringen delade för första gången ut det nationella priset för främjande av ekologiskt jordbruk och rättvis handel. En av åtgärderna för den nya regeringen är att gå bort från traditionellt jordbruk mot ekologiskt och rättvist odlat, därmed öka utveckling och säkerställande av framtida produktion av livsmedel.   ☕️

Francisco Van Der Hoff Boersma är grundare av kaffekooperativet UCIRI – världens första Fairtrade-kooperativ, grundare av handelsprincipen Fairtrade och även vår delägare.

Utmärkelsen gick 2023 till pionjären Francisco Van Der Hoff Boersma som ett erkännande för det fantastiska arbete och bidrag som han gjort för den sociala ekonomin. Skapandet av en rättvis handel-modell, främjande av en ny typ av bonde-organisation och försvarande av produktiva odlarmarker.

Francisco firades tillsammans med över 800 personer med flera hyllningstal och en hälsning från presidenten. Priset överlämnades av guvernör Salomón Jara Cruz. Händelsen gick även live på TV och har skapat stort intresse i Mexico.

”Frans började som bypräst och trots de olika hedersutmärkelser han har fått för sin karriär har han aldrig övergett Sierra Mixe, och inte heller samhället; Han har aldrig upphört att finnas för folket”

Guvernör Salomón Jara Cruz

"Det kommer att stärka både staten och landet, eftersom allas framtid ligger i hållbar produktion, att ta hand om miljön och med den även människors liv".

Guvernör Salomón Jara Cruz

Själv säger Francisco att det inte är de individuella prestationerna som format hans väg, utan det är resultatet av alla möten, samtal och livshändelser.

Framtiden styrs av våra val.

Fortsätt njuta av en rättvis kopp kaffe som gör skillnad även imorgon.

Bildkälla: CORTV (till vänster Mexikos jordbruksminister, höger guvernör Salomón Jara Cruz och hans fru).

Francisco Van Der Hoff Boersma

Bakgrund: Francisco Vander Hoff Boersma

Francisco Vander Hoff Boersma är en holländsk missionär som i samarbete med Nico Roozen lanserade Max Havelaar, det första Fairtrade-märket 1988. Hans kontakter och arbete med kaffeodlare i södra México var avgörande för att skapa kaffeodlar-kooperativet UCIRI, det kooperativ som blev banbrytande och visade vägen för tusentals marginaliserade kaffebönders möjlighet till bättre levnadsförhållanden genom fair trade principen.

Francisco föddes som den sjunde av sjutton barn i södra Nederländerna 1939. Han tog senare en Ph.D. i politisk ekonomi och en annan i teologi i Tyskland. Det ledde honom till Santiago de Chile för att arbeta som präst, och sedermera till México.

1982 deltog han i lanseringen av kaffekooperativet UCIRI (Unión de Comunidades Indígenas de la Región del Istmo), ett kooperativ av kaffeproducenter skapat för att genom direkt handel med kaffeköpare i bland annat Europa möjliggöra bättre lönsamhet för bönderna och frigöra sig oket från de så kallade ”Coytes”, det vill säga hänsynslösa uppköpare som tidigare utnyttjat odlarna.

Den 15 november 1988 startade Francisco och Nico Roozen det första initiativet för fair trade-märkning, som de kallade Max Havelaar, numera känt världen över som produktmärkningen Fairtrade. Principen erbjöd marginaliserade kaffebönder som följde märkningens sociala och miljömässiga normer ett rimligt pris, över marknadspriset, för sitt råkaffe. Initiativet blev en stor framgång och upprepades på flera andra marknader och omfattar idag förutom kaffe även te, kakao, bomull, frukt etc.

1997 var det dags för Sverige att genom Sackeus ABs försorg få ta del av produktmärkningen, som här kom att kallas Rättvisemärkt. Sackeus lanserades de första Rättvisemärkta-märkta varumärkena Sackeus Himmelskt Gott samt Cafe Organico på svenska marknaden – förstås med UCIRI som huvudleverantör av råkaffe. Ett par år senare breddade Sackeus sortimentet genom lanseringen av varumärket Eguale.

År 2006 uppgick Fairtrade-certifierad försäljning till cirka 1,6 miljarder euro i hela världen och mer än 569 producentorganisationer, representerande cirka 1,5 miljoner producenter, i 58 utvecklingsländer fick Fairtrade-certifiering.

Fairtrade International höjde minimipriset på kaffe 2023.
Ett välkommet beslut för alla odlare som kämpar mot klimatförändringar och höga kostnader. Senast Fairtrade ändrade minimipriset på kaffe var 2011. Sedan dess har både produktionskostnaderna och klimatutmaningarna ökat kraftigt – därför är behovet av förändring stort. För odlarna innebär ett stärkt skydd en möjlighet att bekämpa problem som stigande inflation, prisfall samt kostnader relaterade till klimatförändringar. Det ger en rättvis inkomst som går att leva på och samtidigt ta sig an det hårda arbetet med hållbar omställning – för att säkra framtidens kaffe.

▫️ Doktor i naturvetenskap
▫️ Teologisk doktor
▫️ Doktor i politisk ekonomi
▫️ Knight of the Legion of Honor, Frankrike, 2005
▫️ Europarådets North-South Award, 2006
▫️ Commander of the Crown of the Crown (Belgien)
▫️ Minister för utvecklingssamarbete, 2006
▫️ Hedersdoktor från universitetet i Leuven, Belgien.
▫️ Hedersdoktor från universitetet i Nice.
▫️ Hedersmedborgare i Paris.
▫️ Mexikanska hederspriset för främjande av ekologiskt jordbruk och rättvis handel

”Att få promenera med bönderna under fyrtio år i Zapotec-, Mixe- och Chontalbergen har lärt mig vad jag tycker om och längtar efter.”

Francisco Van der Hoff Boersma
Kaffekoppning med Francisco Van der Hoff Boersma, grundare av handelsprincipen Fair Trade
UCIRI kaffekooperativ i Mexico
UCIRI kaffekooperativ i Mexico
UCIRI kaffekooperativ i Mexico
UCIRI kaffekooperativ i Mexico

Kontakta oss

Eguale
Prästgårdsängen 3
412 71 Göteborg
Tel 031 65 48 00
info@eguale.se

Läs om villkor

Följ oss på sociala medier

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nu kan du få erbjudanden och annan kul information enkelt via vårt nyhetsbrev. Prenumerera gör du genom att fylla i din e-postadress i formuläret nedan.