Skip to main content
BloggKaffe

Kaffepriserna rasar – Fairtrade viktigare än någonsin

By 17 oktober, 2013No Comments

kaffe-kategoriKaffepriserna på världens råvarubörser har rasat till den lägsta nivån på fyra år. Noteringen är idag mindre än hälften av vad den var 2011. Anledningarna är flera: bland annat har de brasilianska odlarna tagit hem en jätteskörd.

De rekordstora prishöjningarna som ledde till toppnoteringen 2011, berodde i stor utsträckning på att misskötta plantager ledde till minskad tillgång. Många av dessa plantager är idag i bättre skick, vilket leder till ökat utbud.

För producenterna är situationen bekymmersam, många får svårt att livnära sig på kaffe när priserna faller. Allt fler odlare ser sig nu om efter andra alternativa grödor – inte alltid helt lagliga.

De odlare som är anslutna till Fairtrade-systemet är dock garderade. Hela handelsprincipen bakom Fairtrade bygger på att odlaren garanteras ett lägsta pris som säkerställer att man alltid får skäligt betalt för sina varor. För dig som konsument finns alltså ett ganska enkelt sätt att räcka en hjälpande hand: genom att köpa Fairtrade-kaffe minskar du effekterna av de fallande kaffepriserna på råvarubörserna.

Vi på Eguale tycker den här principen är enormt viktig. Så viktig att vi enbart säljer Fairtrademärkta produkter. Det är vi i stort sett ensamma om. Och om du inte kan hitta våra produkter i din butik, så kan du numera köpa direkt av oss här på vår webbplats.