Skip to main content

Var du på Världskulturmuseet denna soliga höstförmiddag? Kanske att vi sågs till och med? Kul! Ni som tyvärr inte kunde komma ska få en kort skildring om vad evenemanget ”Glass & ansvar” handlade om.

Vi fick möta Peter Akortsu som länge arbetat för Kuapa Kokoo, ett Fairtrade-kooperativ i Ghana. Han berättade om hur Fairtrade fungerar i praktiken och om sina egna och andras erfarenheter. Från att ett kakaoträd kan leva upp till 50 år till att diskutera den komplexa frågan om vem som faktiskt bär ansvar för dåliga arbetsförhållanden hos producenter som inte är medlemmar i ett Fairtrade-kooperativ. Landets politiker? Företagen själva? Eller kanske vi konsumenter som köper produkterna?

Efteråt fick vi lyssna till en representant från glassföretaget Ben & Jerry’s som berättade hur de tänker kring socialt ansvarstagande och hur det genomsyrar all deras verksamhet. Från miljövänliga förpackningar till att de ger massage till kossorna som bidrar med mjölken till glassen. Dessutom är alla ingredienser som går Fairtrade-märkta. Vi fick även ta del av en spännande företagshistoria. Visste ni att Ben & Jerry, de två killarna från Vermont i USA, började med att göra bagels innan de gick över till glasstillverkning?

Tack för ett intressant möte CSR Västsverige och Konsument Göteborg och givetvis alla ni som var där och diskuterade tills arrangörerna var tvungna att avbryta oss.