I hjärtat av provinsen Aceh, 900 – 2400 meter över havet, ligger stadsdelen Central Aceh. Med en årlig medeltemperatur på 20 grader, riklig nederbörd och bördiga ordar är detta en idealisk plats för jordbruk.
De gynnsamma förhållandena har sedan länge nyttjats av Central Aceh’s befolkning genom odling av kaffe. Årligen produceras runt 25 000 ton kaffe från ett område på cirka 32 750 hektar mark. Omkring 85 % av kaffeproduktionen är Arabica. Detta gör Central Aceh till den största producenten av Arabica, inte bara i Indonesien utan i hela Sydostasien. Förutom kaffe är förutsättningarna också gynnsamma för odling av sockerrör, te, kryddnejlika, frukt, grönsaker och olika bönor. Dessa grödor har under åren gett ett anständigt liv till de flesta av Central Aceh’s invånare.
I denna region verkar Sumatra Mandheling RAJA Gayo- en av kaffeproducenten bakom Eguale Gayo Mountain. Sumatra Mandheling Raja Gayo odlar högkvalitativt ekologiskt kaffe under principerna för Fairtrade (FLO). RAJA Gayo i namnet betyder ”Kung av Gayo” – ett namn som passar perfekt för ett kaffe med denna höga kvalitet.
Kaffe från Raya Gayo hanteras nämligen i en mycket varsam process. Det hela börjar med den småskaliga bondens varsammaval av de röda bären på trädet. Allt kaffe odlas på mer än 1200 meters höjd över havet. Kaffebönorna plockas ur bären direkt efter plockning och tvättas för hand innan torkning, en process som kallas ”hand pulped, semi-washed”. Torkningen sker sedan vanligtvis framför bondens hus på plastpresenningar. När bönorna har en fukthalt på mellan 40-50 % lämnas de till en central enhet för vidare torkning och hantering. Detta sätt att behandla kaffebönorna på, med torkning i olika etapper, ger kaffebönorna dess karakteristiska blåaktigt gröna utseende, dess fylliga kropp och låga syrlighet – egenskaper som semi-tvättat kaffe från Indonesien är känt för. När kaffebönorna nått en fukthalt på 12,5 % är de redo för export.
Hos oss i Göteborg rostas sedan bönorna varsamt enligt slow roast-metoden. Slow roast innebär att bönorna rostas under lägre temperatur under en längre tid, ca 11-15 minuter i 208-214 grader. Effekten blir att hela bönan blir jämt rostad, vilket är viktigt för att dess fulla smakpotential ska framträda. Vid traditionell snabbrost (4-6 min) riskeras att bönan blir mer bränd på utsidan medan de inre delarna blir mindre rostade.
Kaffe från Sumatra Mandheling RAJA Gayo hittar du i flera av våra blandningar. Dessutom har kaffe från denna region fått ge namn till två av våra Eguale-produkter: Eguale Espresso Gayo Mountain och Eguale Gayo Mountain Single Origin Bryggkaffe. Fairtrade- och KRAV-märkt såklart. Det är ju Eguale.