Publicerad

Felmärkta livsmedel vanligt

Felmärkning av livsmedel är vanligare än man kanske tror. Det visar en ny nordisk kontrollrapport som utförts av Livsmedelsverket och deras systermyndigheter i de övriga nordiska länderna.

Ingredienser som kan ge allergiska reaktioner måste alltid märkas på förpackningen oavsett mängd, men detta görs inte alltid. Det innebär en stor hälsorisk. Sammanlagt kontrollerades 1 095 produkter och 464 företag. Olika typer av färdigmat och halvfabrikat, frukostblandninger, bakmixer, kex, färdiggräddat bröd, godis, snacks och desserter kontrollerades i undersökningen.

Myndigheterna bakom undersökningen konstarerar också att formuleringen “Kan innehålla spår av…” emellanåt används utan att företagen undersökt om det verkligen är motiverat. Det utgör också ett problem, eftersom det kan leda till att utbudet av produkter för allergiker utarmas.

På Eguale tycker vi den här frågan är mycket viktig. Vår ambition är att, så långt det går, överträffa de bestämmelser som finns på området.