Skip to main content

figur9kperdagMånga är de som startar dagen med en rykande kopp kaffe. Faktum är att svenskar i genomsnitt dricker 9 koppar kaffe varje dag! Trots att vi bor i ett litet land står Sverige för 1 % av världens kaffekonsumtion. Därför har vi också stor makt att påverka förhållandena för världens 25 miljoner kaffeodlare.

Varje år dricker vi i Sverige 80 000 ton kaffe. 5 miljarder svenska kronor flyger från våra plånböcker ut till kaffeodlare runt om i världen. Allt kaffe är dock inte märkt med certifieringar så som KRAV och Fairtrade. 2012 var 5100 ton av det kaffet vi dricker från producenter som är medlemmar i Fairtrade. Trots att det inte är så stor del av den totala konsumtionen är det en ökning med 9 % sen föregående år. Men vi kan bli ännu bättre!

Globalt producerades och såldes förra året 103 000 ton Fairtrade-kaffe. Tänk om vi bara skulle köpa det kaffet? Då skulle Sverige kunna bidra till en ökad efterfrågan på en marknad där det nu finns ett överskott på utbud. Tillsammans kan enbart lilla Sverige ge möjlighet till bättre levnadsförhållanden för hundratusentals kaffebönder. Valet borde vara självklart. Medvetna val gör skillnad, inte bara för dig själv, utan för människor världen över.

Leave a Reply