Skip to main content

Eva Olsson svarar väldigt konkret på frågan varför hon enbart serverar Eguales kaffe och te på sina caféer i Göteborg.

– Skolor och människor, säger hon.

Vi går tillbaka lite i tiden.

1985 startade Eva Olsson sitt första café i Göteborg, Fröken Olsson. Hon valde som kaffe- och televerantör Bergstrands kaffe.

– Jag gillade killarna som drev det helt enkelt, förklarar hon. De hade en skön företagsfilosofi.

Nästan tjugo år senare, när hon gick i stora expansionstankar för sina kaféer, började hon fundera närmare på den där filosofin.

– Jag kände starkt att jag ville samarbeta med andra bolag som var värderingsstyrda.

Hon bad Jens Baagöe berätta om Fairtrade. Varför ska man satsa på det?

– Jag glömmer aldrig hans svar, säger hon. Han sa att om man frågar 100 kaffebönder vad det har inneburit för dem att odla Fairtrade-märkta varor får man samma svar från alla. Skillnaden är att barnen kan gå i skolan.

Det avgjorde saken för Eva Olsson.

– Jag älskar att tjäna människor! Jag vill få att de människor jag har omkring mig, både gäster och anställda, ska känna sig betydelsefulla. Och den känslan vill jag också ska komma odlarna till del. Och barns utbildning är ju grunden för allt välstånd.

Jag frågar hur medvetna hennes gäster är om vad Fairtrade innebär.

– Väldigt medvetna. Vi upplever stor uppskattning från gästerna. Kanske främst från de unga, men också de äldre känner till hur vi resonerar.

Någon vecka senare ses vi på Eva Olssons senaste ställe, Condeco på Östra Hamngatan.

Vindlande stort, högt i tak som i en kyrka, stora soffor och fåtöljer, Kelimmattor och grupparbetande studenter.

– Jag har fått frågan om det verkligen kan löna sig att välkomna alla dessa som tar en kaffe och sitter i fyra timmar. Det är jag övertygad om, blir mitt ständiga svar. Vänlighet och generositet betalar sig alltid. I längden.

En liknande filosofi som Fairtrades alltså.

– Men, inflikar hon och låter med ens bestämd. Hur mycket jag än gillar killarna på Eguale och deras inställning skulle jag aldrig köpa av dem om kaffet och teet inte vore gott. Det är trots allt det viktigaste. Smaken kommer först. Filosofin sen. För både mig och mina gäster.