Skip to main content

Historien om Kaldi, en getherde som på 900-talet upptäckte kaffet då han letade efter sina getter. En historia som inte skrevs ner förrän sent 1600-tal, och sanningshalten må svikta. Den första trovärdiga beviset på kaffeträdet finns från ett kloster i Yemen, dit man tror att kaffet kommit från Etiopien och Egypten.

Under denna tid la de helt enkelt den råa kaffebönan i vatten som dryck eller så kunde man blanda det med djurfett för att ha som färdkost under vandringar. Energibärens verkan blev en stor nyhet vilket gjorde att den även började odlas på den arabiska halvön. Därifrån spred sig kaffet till Turkiet som rostade bönorna. Precis som mycket annat uppkom denna finurliga dryck av ren slump. Man slängde in några bönor i elden och en ljuvlig arom spred sig i rummet. Det var efter denna händelse som man började rosta bönorna, krossa dem och koka upp dem med vatten. Givetvis var inte det som kaffet vi idag är vana  vid, men det var så det hela började.

Under 1600-talet spred sig kaffet till Mellanöstern för att komma till Italien. Venedig handlade nämligen mycket med Orienten och var även den första staden i Europa som öppnade det första kaffehuset. Kanske är det därför som kaffe fortfarande är en viktig del av matkulturen för italienarna? Åtminstone kan vi tack dem för att de spred sig vidare över Europa, även om vi i Sverige inte fick kaffe i koppen förrän 1685. Det första kaffet, ett halvt kilo, kom till Göteborgs hamn. Ett par år senare kunde man köpa det som medicin på apoteken. Det var mycket dyrt och dracks till en början enbart av förmögna människor och då framför allt av män.

DCF 1.0Kaffet blev sannerligen populärt. Det var sådan åtgång att det konkurrerade med andra handelsvaror vilken ledde till kaffeförbud under fem tillfällen under 1700- och 1800-talet. Därifrån härstammar ordet ”kaffegille”. För att komma undan förbudet samlades folk i skogen för att åtnjuta en kopp med kaffe.

Under mitten av 1800-talet hade kaffetraditionen spridit sig till medelsvensson, och nu startades även en långvarig tradition – kafferepet. Det uppkom i samband med att järnspisen introducerades och därmed också kakorna. Äntligen fick vi avnjuta kaffekoppen tillsammans med ett par kakor. Hur kaffet egentligen upptäcktes må vara en myt, men det är idag en av de mest populära dryckerna i världen.

Vad skulle vi göra utan vårt morgonkaffe?

Leave a Reply