Skip to main content

Vi har skrivit förr om den svenske filmaren Fredrik Gertten och hans kamp mot den stora internationella koncernen Dole. Den rättsliga tvisten mellan Gertten och Dole kan nu mest beskrivas som någon form av terrorbalans eller status quo, men Gertten är inte typen som håller klaffen i onödan.

Just nu sprids den här Instagrambilden med vindens fart i de sociala medierna:

Fredrik Gertten hävdar att en svensk dagligvaruhandlare avslöjat för honom att Dole märker om sina bananer med det här märket, eftersom Dolevarumärket är lite nedsolkat, bland annat efter bråket med Gertten.

Det är ganska svårt att utröna om det där verkligen är sant. Första intrycket är att det verkar ganska märkligt och osannolikt. Men oavsett hur det ligger till med den saken, så finns det ett sätt att alltid vara säker på att få schyssta bananer när man handlar: köp alltid ekologiska och Fairtrade-märkta, så är du på den säkra sidan. I den konventionella bananodlingen används mycket bekämpningsmedel och arbetarna på de stora plantagerna jobbar under dåliga förhållanden. Faktum är att just bananer är en av de varugrupper där man kan göra störst påverkan genom att välja ekologiskt och Fairtrade-märkt.