Unicafec - kaffekooperativ i Peru

Kaffet i Eguale Women’s Rights Coffee är odlat hos kvinnorna på kaffekooperativet Unicafec, på en gård i San Ignacio-provinsen i Peru. Ett kaffe med en särskild premie som används för främjande av både jämlikhet och hållbar utveckling.

  • Kaffet är fullt spårbart till kvinnor,
  • inkluderar en extra premie för hållbar utveckling,
  • innefattar ett arbetsprogram för jämställdhet.
Handla kaffet här

De sköna bönorna i Eguale Women’s Rights Coffee är odlade och plockade av kvinnor i kaffekooperativet Unicafec i Peru. Här jobbar alla kvinnor under schyssta förhållanden och på samma villkor som män, vilket inte är en självklarhet i kaffeindustrin.

Unicafec är ett litet sammansvetsat kooperativ med ca 400 medlemmar i San Ignacio-provinsen i Peru. Lite drygt en tredjedel av medlemmarna i kooperativet är kvinnor och det är dessa kvinnor som är odlarna bakom Eguale Women’s Rights Coffee.

Kvinnor finns representerade i alla delar av verksamheten. Det är medlemmen som får betalt för sin skörd, tillgång till utbildning, teknisk assistans och mikrokrediter – vilket leder till positiv och hållbar utveckling.

Rosa Unicafec coffee

I kaffeindustrin är det vanligt att kvinnor utför en större del av det ”osynliga” arbetet med odling och hantering av kaffebönor för småpengar. Det är allt som oftast männen som äger marken, som sköter försäljningen och inte minst tar hand om intäkterna.  Det finns många kvinnor i den globala kaffeindustrin också. Vi är många som tycker det är dags att ändra på det och därför är det med stolthet vi på Eguale säljer ”Women’s Rights Coffee.”

Kaffet kommer från kvinnorna i kooperativet Unicafec i Peru (The Unión de Cafetaleros Ecológicos). Det finns många undersökningar som visar att kvinnor är bra på att driva företag och lyfta sina familjer och samhällen ur fattigdom. Ofta är de duktigare än männen. Kvinnorna sköter många gånger upp mot 70 procent av arbetet i odlingen medan det allt som oftast är männen som tar emot betalningen för skörden.

Eguale Women’s Rights Coffee är ett verktyg för att utjämna skillnaderna mellan kvinnor och män, genom att kvinnor organiserar sig, äger mark och fattar beslut som rör ekonomin i hushållen och i samhället där de bor. Det ger kvinnorna bättre självkänsla och beslutsfattandeförmåga och ökar medvetenheten om kvinnornas roll i kaffeindustrin, och behovet av jämställdhet. Produktiviteten och kvaliteten i produktionen ökar också. Kvinnornas inflytande gör att mer resurser investeras i sjukvård, utbildning och investeringar i hemmet och i produktionen.

Genom att köpa Eguale Women’s Rights Coffee stödjer du en grupp duktiga kvinnliga entreprenörer. Vårt kaffe är dessutom dubbelcertifierat, både ekologiskt och Fairtrade. När du köper det här kaffet får odlarna inte bara en extra betalning i form av Fairtrade-premien, utan även en premie som är öronmärkt till jämställdhetsprojekt.

Det har faktiskt visat sig att kvinnokaffet håller högre kvalitet än det övriga kaffet från kooperativet!

Rosa Gomez Carrasco är ordförande för kvinnokommittén i kaffekooperativet Unicafec. Det har nu gått ett år sen Rosa tillträdde och året har varit fyllt av utmaningar. Allt från ökade kostnader till klimatförändringar. Hon vill inspirera andra kvinnliga odlare att hitta alternativa inkomstkällor och öka deras medvetenhet om jämställdhetsfrågor. Kvinnokommittén bildades för att säkerställa att de kvinnliga odlarna kan göra sin röst hörd i kooperativet och vara delaktiga i beslut.

Förvaltningen av Fairtrade-premien, som är en del av ordförande-uppdraget, har lett till att kvinnorna har kunnat utveckla ett eget kaffevarumärke, de har även förhandlat ett nytt bankavtal. Detta tillsammans har både hjälpt medlemmarna att förbättra sin inkomst, och öka medvetenheten om kvaliteten i kaffeproduktionsprocessen.

Kaffet från Rosa och de andra kvinnorna i kooperativet hittar du i Eguale Women’s Rights Coffee.

Både Unicafec och Eguale grundades 2001. Namnet Eguale betyder jämlikhet och det är självklart en viktig del för oss att bidra till jämställdhet.

” Unicafec will be a socially, economically, and environmentally sustainable organization; which is going to keep contributing to improving the living conditions of its associates.”

Unicafec’s vision

NYHET! Den mellanrostade favoriten finns nu i större förpackning!

Eguale Womens Rights Coffee

Eguale Women’s Rights Coffee finns nu som 1000g hela bönor! Och hela bönor 425g, samt bryggmalet kaffe 425g.

Det mellanrostade kaffet har en frisk syrlighet med inslag av nypon och en trevlig ton av nöt i eftersmaken. Kaffet är både fair trade, ekologiskt och rostat enligt slowroast-metoden. För varje sålt kaffepaket går dessutom en extra premie till lokala arbetsprogram för jämställdhet och hållbar utveckling. Det gör kaffet extra gott.

Handla Women's Rights Coffee här

Ett kaffe odlat av kvinnor.
Till alla som tror på rättvisa.

Unicafec coffee

Kontakta oss

Eguale
Prästgårdsängen 3
412 71 Göteborg
Tel 031 65 48 00
info@eguale.se

Läs om villkor

Följ oss på sociala medier

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nu kan du få erbjudanden och annan kul information enkelt via vårt nyhetsbrev. Prenumerera gör du genom att fylla i din e-postadress i formuläret nedan.