Låga kaffepriser brukar hälsas med glädje av svenska konsumenter. Men för Fairtrade-odlarna är de låga priserna ett stort problem.
Just nu är världsmarknadspriset för konventionellt kaffe lågt. Det avspeglar sig även i låga priser på det konventionella kaffe som säljs i butik, och i förlängningen kan priset på Fairtrade-märkt kaffe upplevas som högt.
Det är inte konstigt att man upplever det så, men det är faktiskt en felaktig uppfattning. Tvärtom kan man med fog hävda att priset på Fairtrade-märkt kaffe är betydligt mer stabilt än det ”vanliga” världsmarknadspriset. För Fairtrade-märkt kaffe finns det nämligen ett tröskelpris, en notering som priset aldrig kan sjunka under. Den noteringen är beräknad utifrån att odlarna ska kunna leva på intäkterna från sin verksamhet, och det är den principen som gör Fairtrade unikt och viktigt.
När nu prisbilderna ser ut som de gör på marknaden, är det ännu viktigare att vi väljer rätt kaffe att lägga i vår kundkorg. Det låga världsmarknadspriset kan nämligen i värsta fall leda till minskad efterfrågan på Fairtrade-kaffe. Prisskillnaden i butik blir stor och fler frestas att välja billigt kaffe.
Denna minskade efterfrågan känns hela vägen ut till odlarna. Och om efterfrågan blir för låg, kan odlarna tvingas sälja sitt kaffe på den konventionella marknaden – till ett pris som i nuläget är 30 procent lägre.
Konsekvenserna för odlarna kan bli stora. Kanske kan deras barn inte gå kvar i skolan? Det är inte alls någon otänkbar konsekvens i en sådan här situation.
Kaffemarknaden är en komplicerad mekanism, och det här var ett försök att förklara några av sambanden. Och, framförallt: att förklara varför det är viktigt att du fortsätter köpa Fairtrade-märkt kaffe.