Skip to main content
Nyhet

Icke-ekologiskt är ologiskt. Hör upp svenska kafferosterier!

By 24 oktober, 2019november 13th, 2019No Comments

Dags att fråga de svenska kafferosterierna den viktigaste frågan – how dare you? Vår enorma kaffekonsumtion försätter människor i fattigdom, driver på användningen av kemiska bekämpningsmedel och riskerar på sikt att förstöra för alla framtida kaffedrickare. Hallå, alla svenska kafferosterier! Nu vill vi veta hur ni tänker. Blir det någon påtår för nästa generation?

Bara 5 % av världens kaffe är ekologiskt

Svenskarna dricker en procent av allt kaffe som produceras i världen. Med tanke på hur få vi är, så är det en anmärkningsvärt stor andel. Samtidigt verkar de svenska kafferosterierna ducka för den stora ödesfrågan – odlingarnas miljöpåverkan och råvarans framtid. Bara var 20:e kopp kaffe i världen är ekologiskt odlad. 5 %! En andel som borde vara mycket högre.

För några veckor sedan avslutades Eko-september. En informationskampanj initierad av plattformen Organic Sweden, intresseorganisationen Ekologiska lantbrukarna, miljömärkningen KRAV och obundna och ideella Sveriges Konsumenter, med syfte att öka kunskapen kring ekologisk mat. För oss har kampanjen inneburit att vi påmints om varför vi alltid har ett 100% ekologiskt sortiment. Men också en växande frustration, över våra konkurrenters passivitet.

Bland de svenska, stora kafferosterierna är det få (läs: inga) som satsar på ett 100% ekologiskt sortiment. Det räcker inte att försköna sitt sortiment med eko-kaffe för att framstå som hållbar, och samtidigt sälja mängder med ohållbart kaffe. Gevalia, Löfbergs Lila, Arvid Nordqvist och Zoegas – how dare you?

Svenska kafferosterier – how dare you?

Det är ett mångbottnat problem. Råvaran kaffe är extremt prispressad, och många odlare vittnar om att de inte kan leva på sina odlingar. Samtidigt som kafferosterierna i Sverige kämpar för att hitta egna, kreativa sätt att hylla sitt engagemang, så gör de inte tillräckligt för att sälja mer hållbart kaffe. Hur ska en konsument kunna känna sig säker på att vi kaffeproducenter tar socialt ansvar, att mänskliga rättigheter respekteras, att inga skadliga kemikalier används, ingen diskriminering eller barnarbete förekommer och att
arbetarna kan organisera sig fackligt?

Varför är det så få kaffesorter som möter upp mot de tyngre certifieringarnas krav, så som EU-ekologiskt, KRAV och Fairtrade? Kaffe märkt med KRAV eller EU-loggan är de enda märkningar som garanterar att inga kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel används, skriver Naturskyddsföreningen. Alla i branschen vet detta. Men istället väljer allt fler stora aktörer att märka sitt kaffe med ”light-certifieringar, som vare sig förbjuder kemiska bekämpningsmedel, eller reglerar minimipriset för råvaran.

[vc_single_image image=”3853″ img_size=”large”]

Kaffebönan – en av världens mest besprutade grödor

Och, vad är konsekvenserna av att branschen inte tar ansvar? Låt oss förklara! Kaffebönan är en av världens mest besprutade grödor. På kaffeplantager används ofta stora mängder kemiska bekämpningsmedel som inte är godkända i Europa. Dessa bekämpningsmedel skadar natur, djur och människor och rinner dessutom ned i grundvattnet. Och apropå vatten. I den intensiva, icke-ekologiska kaffeodlingen används mycket konstgödsel. Dels krävs mycket energi att tillverka gödslet, men gödningen leder även till att vattendrag övergöds och havet drabbas av algblomning. På sikt riskerar dessa kaffeodlingar att utarma sig själva, och försvinna.

Eguale – 100 % Ekologiskt

Eguale är en liten, svensk aktör med säte i Göteborg. Hela vårt kaffesortiment är 100% KRAV-märkt, ekologiskt och Fairtrade. Det säger vi inte för att skryta – utan för att utmana. Om en liten aktör klarar av att sälja 100% hållbart kaffe i över 15 år, varför klarar inte ni av det? Skärpning! Det räcker inte att försköna sitt sortiment med några hållbara produkter – det är helt enkelt inte snällt nog. Vi vill passa på att hälsa till de 200 000 kaffebönder som håller Sverige med kaffe. Om våra stora kafferosterier tänkte på personen bakom bönan – kanske de skulle göra mer för att sälja kaffe som tar socialt ansvar, värnar om odlarens livsvillkor och inte använder miljöskadliga kemikalier i odlingen. För framtidens skull.