Vi har fått en hälsning från Francisco Van der Hoff Boersma i Mexico, som skapade och utvecklade rättvis handel som en grund för det mexikanska kooperativet UCIRI, som också är en av delägarna i Eguale. Francisco delar här med sig av sina tankar om klimatförändringarnas inverkan hos kaffekooperativet Uciri och kaffets framtid. Där de idag står inför betydande utmaningar i byarna, som när det gäller att hålla unga människor intresserade av jordbruk.
Hur mår du Francisco Van der hoff Boersma? Hur är familjen och livet i Mexiko?
– Jag mår bra – trots att jag är 83 år försöker jag hålla en rimlig hälsonivå genom att minska min arbetsbelastning.
Livet i Mexico är utmanande framför allt på senare tid med den totala ombildningen av regeringen, som är mer medvetna om samhällets verkliga problem och främjande av stora projekt, som berör ålderspension för alla, en pension för funktionshindrade, stöd till alla studenter från dagis till universitet.
Utöver det finns det också viktiga projekt i vår region, som tillhandahåller arbete och som försöker minska utvecklingsgapet mellan norr och söder, mest indiska områden, som varit underutvecklade under en längre tid.
Hur går det för UCIRI? Hur har ni påverkats av pandemin och den pågående inflationen?
-UCIRI återhämtar sig nu från förlusterna efter angreppet av kafferost (roya) år 2016 som orsakade en 90% minskning i skörden. För att förhindra framtida skador behöver bönderna odla mer motståndskraftiga kaffesorter som tar tid att mogna och bära frukt, såsom geisha och oro azteca. Vilket kräver en gedigen uthållighet.
De två jordbävningarna 2017 där många bönder helt eller delvis förlorade sina hem och Uciri en del av infrastrukturen. Pandemin har orsakat allvarliga problem, inte så mycket infektion (byarna vidtog drastiska åtgärder, stängde infartsvägen till byarna. Kommunikationen bröts totalt och orsakade brist på mat i byarna. UCIRI kunde inte ha det vanliga månadsmötet, men nu är situationen tillbaka till det ”normala”.
””Genom att utveckla rättvis handel har vi angripit de sociala orättvisorna men även problemet med jordens överlevnad. Allt hänger samman.”
Francisco van der Hoff Boersma, grundare av handelsprincipen Fair Trade
Kan du dela med dig av några uppsatta mål för UCIRI – hur gick 2022?
– Våra mål för 2022 var att stödja återplantering av kaffefält och etablera nya produkter i lägre områden där kaffeproduktion inte längre är genomförbar på grund av klimatförändringar, längre torrperioder och ökade temperaturer. Den nya produkten som introducerades var kakao, som är mer motståndskraftig i det rådande klimatet.
UCIRI inledde ett projekt med att plantera växter och träd, inklusive kaffe- och kakaoplantor, fruktträd och vedträn, via Conservation International. Målet är att plantera 3 miljoner växter och träd inom tre år. UCIRI implementerade också en lokal marknad för kaffeslutprodukter.
UCIRI sålde cirka 70 000 kilo kaffe lokalt under 2022. För att säkra mat i familjer genomförde de ett program som gav en mindre subvention på 150 dollar för att anlägga en hel trädgård för familjens grönsaksträdgårdar. De första resultaten av 230 trädgårdar är lovande och är ett projekt som drivs främst av kvinnor.
Skörden 2022 – var det ett bra år sett till föregående år?
– Skörden ökade något efter tidigare års katastrofer. De nya växterna bär mer frukt och implementerar också bättre organiska näringsämnen.
”För många år sedan sågs det som en lyx att dricka kaffe.
Francisco Van der Hoff Boersma
Kan du dela med dig av dina tankar om kaffets framtid.
- Hur ser de unga på framtiden som kaffeodlare?
– Vad gäller kaffets framtid hoppas vi årligen kunna öka produktionen med 25 % som i sin tur ska leda till att ta mer hand om jordens näringsämnen och underhåll av växterna. Priserna på världsmarknaden har stigit något (främst på grund av brist på kaffe, orsakat av klimatförändringar främst i Brasilien och Vietnam och på andra håll, men även i vår region).
- Klimatförändringar, hur påverkar skörden och kaffets framtid?
– Vi har ett verkligt problem i byarna, att hålla unga människor intresserade av jordbruk. Vi ser ett mönster av att många migrerar på jakt efter bättre betalda jobb här i Mexiko eller i norr (USA och Kanada).
Vår analys över vad den faktiska inkomsten är för våra bönder, är fyra dollar om dagen medan inom byggnadsbranschen tjänar man minst tio dollar om dagen. Klimatförändringarna påverkar även vår region: längre perioder av torka i de lägre områdena, högre temperaturer och kraftiga skyfall under regnperioden.
Berätta gärna hur du har använt Fairtrade-premien de senaste åren. (Nya förbättringar – i produktivitet, i hälsa, i livet?)
– Fairtrade-premien är uppdelad i flera delprojekt:
- Stöd till hälso- och sjukvård (våra bönder har ingen sjukförsäkring!),
- Kostnad för allmänna månads sammankomster (kost- och resekostnad),
- Återinvestering i jordbruk; som utrustning, näringsämnen, ekologiska bekämpningsmedel, familjens trädgårdar.
Sista frågan, hur många koppar kaffe dricker du om dagen? Vad tycker du om oss i Sverige som i snitt dricker 3 koppar/dag, 7,6 kilo per person/år.
– Jag dricker minst tre koppar gott kaffe om dagen. Den genomsnittliga kaffekonsumtionen i Mexiko har stigit till 3,5 kilo per person och år. För många år sedan sågs det som en lyx att dricka kaffe. Svenskar dricker ännu mer kaffe på grund av sitt klimat och seder. Jag hoppas svenskarna dricker gott, Fairtrade och ekologiskt kaffe.
Bästa, Francisco Van der Hoff Boersma, Uciri, Mexico