Skip to main content

Choklad i alla dess former. Mörk choklad, praliner och mjölkchoklad. Nog smakar det gott, men hur framställs choklad egentligen, och vad är konsekvenserna av all choklad vi äter?

El Ceibo chocolate BoliviaChoklad framställs av kakaomassa som kommer från kakaobönor, vilket idag odlas i framför allt Ghana, Indonesien och Elfenbenskusten. Men kakaoträdet härstammar ursprungligen från Amerika, förmodligen från Andernas sluttningar i Amazonas. Än idag kan finns i Venezuela vilda kakaoträd. Till Europa kom kakaon först på 1700-talet, över haven med de resande spanjorerna som tog med sig plantan från Sydamerika. Den fördes sedan vidare till Asien och Västafrika. Kakaoplantan fick sitt namn av vår svenske botanist Carl von Linné, som kallade den för Theobroma, ”Guds mat”, cacao.

El Ceibo chocolate BoliviaTräden växer i de varma, fuktiga tropikerna nära ekvatorn. Skördetiden pågår under flera månader och i många länder året om. Ett träd bär runt 30 frukter per år och kan skördas upp till två gånger under den tiden. Omogna frukter är gröna, röda eller lila medan den mogna frukten av kakao är gul eller orange. Till skillnad från de flesta fruktträd växer denna frukt direkt från trädets stam, vilket gör den något enklare att plocka för hand eftersom den inte befinner sig alltför högt upp. Varje frukt skärs ner för hand med en böjd kniv, varefter frukter delas med hjälp av en machete för att nå själva bönan. Det är en riskfylld procedur och det är inte ovanligt att kakaoodlare saknar både en och två fingrar efter att ha sluntit med kniven.

El Ceibo chocolate BoliviaBönorna tas ut från frukten och torkas sedan, ofta på bananblad. Under tiden så skapas en sockerart i bönan som ger kakaon den chokladsmak vi är vana vid. Utan
denna del av processen skulle kakao smaka betydligt mer bittert. För att producera ett kilo choklad krävs 880 bönor, vilket motsvarar ungefär 30 frukter av kakaoträdet.

Bönorna ska sedan fermenteras, en typ av jäsning, och torkas. Denna process kan ta allt från tio till tjugo dagar, och under tiden ska bönorna blandas, vilket ofta görs med bara fötter. Hela processen för att få fram en välsmakande böna är sannerligen ett handarbete. När bönorna har torkat, vilket helst ska ske under direkt solljus, skeppas bönorna vidare till länder som konsumerar kakaon.

Inte nog med att ett hårt arbete utförs för att vi ska få äta vår choklad, det har på flera plantage uppdagats att barn arbetar på plantagen utan att bli betalda. Det förekommer till och med att barn kidnappas på gatorna och sedan förs över gränsen till Elfenbenskusten. Försök att sätta dig in i situationen att ditt barn går ner till affären och aldrig kommer tillbaka. Istället har barnet förts iväg från sin familj och vänner för att tvingas arbeta. Ett annat problem är att fattigdomen hos många kakaoodlare leder till att tropisk regnskog huggs ner och säljs till förmån för ökad försäljning av kakao. Tack och lov har denna trend minskat efter att regeringar insett vikten av att bibehålla den värdefulla regnskogen. Fairtrade arbetar ständigt med att förbättra arbetsförhållandena för odlarna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABarnarbete ska inte förekomma någonstans och det är allas gemensamma skyldighet att välja rätt för att påverka en industri som bara växer. Choklad som är märkt med Fairtrade uppfyller många kriterier som i längden kommer förbättra förhållandena hos många odlare och dess arbetare.

Det du kan göra är att tänka till en gång extra innan du köper choklad till helgen. För trots allt, så är det en människa som arbetat hårt för att du ska få njuta av ditt lördagsgodis. En insats som borde belönas bättre än vad som är situationen i dagsläget.

Leave a Reply